Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jardiniere - sałatka pomidorowa


12.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zioła do tej sałatki powinny być możliwie jak najświeższe.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  cukinia
  • 500 g  pomidorki koktajlowe
    Sos:
  • 3 łyżki  ocet winny
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 5 łyżek  oliwa
  • 2 ząbki  czosnek
  • 100 g  oliwki
    czarne
    Dodatkowo:
  • 1 pęczek  rukiew wodna

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj cukinię i odetnij jej końce. Następnie przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój na ćwiartki, po czym razem z cukinią włóż do dużej miski.
  3. Wymieszaj ocet z solą, pieprzem i musztardą. Ciągle mieszając, dodawaj oliwę i ubijaj trzepaczką, aż powstanie kremowy sos.
  4. Przeciśnij do sosu przez praskę obrane ząbki czosnku. Do pomidorków i cukinii dodaj sos i oliwki.
  5. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  6. Umyj rukiew wodną, otrząśnij z wody i oderwij listki, po czym dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj.
  7. Sałatkę odstaw na krótko, aby się przegryzła.
  8. Przed podaniem jeszcze raz dopraw ją solą i pieprzem.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE