Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Majonez:
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 łyżeczka musztarda
- 125 ml olej
- 3 łyżki śmietana kwaśna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szczypta cukier
- Sałatka:
- 500 g seler korzeniowy
- 2 sztuki jabłka
kwaskowate - 2 łyżki sok z cytryny
- Dodatkowo:
- 5 liści sałata
- 50 g orzechy włoskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włóż żółtka do miski i wymieszaj z musztardą.
- Powoli wlewaj do składników olej, cały czas ubijając całość trzepaczką, aż powstanie kremowy majonez.
- Do majonezu dodaj kwaśną śmietanę, po czym dopraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Na sałatkę obierz dość grubo selera, umyj i pokrój na cieniutkie, małe kawałki lub zetrzyj go na grubej tarce.
- Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i pokrój je w cienkie plasterki.
- Opłucz liście sałaty i osusz z wody. Rozłóż je na talerzach i na każdym z nich połóż seler oraz jabłko.
- Majonez ponownie dopraw i delikatnie polej nim sałatkę.
- Na koniec grubo posiekaj orzechy i posyp nimi całość kompozycji.
- Podawaj od razu.