Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 9 sztuk liści sałaty lub dowolna mieszanka sałat
- 1/2 sztuki papryki
- 1 sztuka czerwona cebula
- 3 sztuki małe pomidory
- kilkanaście oliwek
- 2 sztuki ogórki konserwowe
- 3 sztuki rzodkiewki
- kiełki fasoli mung
- oliwa
- przyprawa gyros
- Sos
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sos teriyaki lub sojowy
- ocet winny lub balsamiczny
- tabasco
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz przyprawą gyros, polej oliwą i wstaw na kilka minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso bez tłuszczu.
- Na talerzach ułóż umytą i porwaną sałatę, pokrojoną w paski paprykę, cebulę pokrojoną w talarki, ogórki pokrojone w słupki oraz rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.
- Majonez wymieszaj z serkiem, koncentratem oraz przyprawami. Część powstałego sosu wyłóż na sałatkę.
- Na sosie ułóż gorącego kurczaka, a na nim pomidory, pozostałą cebulę oraz kilka oliwek. Na wszystko wyłóż sos majonezowy oraz kiełki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka