Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami


15.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami to proste i wykwintne danie. Jest ona również bardzo dietetyczna, gdyż 100 g szparagów to zaledwie około 18 kalorii.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 garści  rukola
  • 10 sztuk  szparagi
    białe
  • 14 sztuk  truskawki
  • 100 g  ser pleśniowy
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
    extra vergine
  • 1 łyżeczka  ocet balsamiczny
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku, grubo mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i gotuj przez 10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Ser pokrój w kostkę.
  2. Ugotowane szparagi włóż na 3 minuty do wody z lodem. Po tym czasie osusz i pokrój na 3-centymetrowe kawałki.
  3. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  4. Na talerzu rozłóż rukolę, truskawki, ser oraz szparagi. Skrop wszystko przygotowanym sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE