Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 400 g pomidory
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek mięta
- Sos:
- 5 łyżek sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 1 szczypta kumin
do smaku - 5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wytnij nasady ogonków z pomidorów, a skórkę natnij na krzyż.
- Pomidory krótko sparz i obierz, po czym przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w małą kostkę.
- Obierz ogórek i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką nasiona, a połówki pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę.
- Przekrój papryki, usuń gniazda nasienne, a połówki umyj i pokrój w małą kostkę.
- Natkę i miętę oczyść, umyj i otrząśnij z wody. Listki obu ziół oderwij i posiekaj.
- Wymieszaj w dużej misce sok z cytryny z solą, pieprzem, kuminem oraz olejem.
- Przygotowane warzywa i posiekane zioła włóż do marynaty.
- Przykryj sałatkę i odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.