Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Meksykański król


29.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 500 g  pieczarek
  • odrobina masła do smażenia
  • 1/2 główki  sałaty lodowej
  • 4 sztuki pomidory
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 l  gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek  majonezu
  • 200 g  sera żółtego
  • papryka ostra mielona
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie  chipsów tortilla

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym maśle. Oprósz grzyby solą i odstaw do wystygnięcia.
  3. Weź dużą, szklaną miskę. Spód wyłóż porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Na wierzch wyłóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie ułóż kolejno mięso mielone, pieczarki, odcedzone z zalewy kukurydzę oraz fasolę.
  4. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp startym na dużych oczkach żółtym serem.
  5. Na koniec ułóż z chipsów dookoła miski koronę. Gotową sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE