Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki ogórek zielony
- 1/2 pęczki koperek
- 100 ml śmietana
12% - 100 ml jogurt naturalny
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry razem ze skórką. Następnie przełóż ogórki na durszlak i oprósz solą. Odstaw na 10 minut, a gdy puszczą wodę, odciśnij.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Dopraw cukrem, a gdy się rozpuści dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj. Ogórki przełóż do miski. Zalej sosem i obficie posyp koperkiem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia