Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki buraki czerwone
- 2 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka ogórek zielony
długi - 1/2 sztuki cebula czerwona
- Sos:
- 2 łyżeczki koperek
posiekany - 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki ugotuj, ostudź. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach i odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórek obierz, pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na talerzu rozłóż plastry ogórka. Wierzch posyp cebulą, burakami i ziemniakami.
- W misce wymieszaj oliwę z octem. Dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne