Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g morszczuk
- 1 szklanka sok z limonki
- 1 szklanka sok z cytryny
- 2 sztuki chili papryczka
- 2 sztuki cebula czerwona
- 6 ząbków czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 1/2 pęczki szparagi
zielone - 2 sztuki grejpfrut
- 2 garści kiełki
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 5 gałązek kolendra
świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz i pokrój w paski. Papryczkę chili oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W misce wymieszaj sok z cytryny oraz sok z limonek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę oraz cebulę. Dopraw do smaku, wymieszaj.
- Do tak przygotowanej marynaty włóż kawałki morszczuka i odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Ze szparagów odetnij końcówki i gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Grejpfruty obierz ze skórki i błonek i pokrój w cienkie plasterki.
- Rybę osącz z marynaty. Połącz na talerzu z pokrojonymi szparagami i grejpfrutami. Wierzch posyp posieką natką pietruszki i kolendrą oraz kiełkami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia