Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka ceviche


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę ceviche najlepiej podawać z grzankami. Do przygotowania sałatki według tego przepisu należy wybierać tylko świeżą rybę.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  morszczuk
  • 1 szklanka  sok z limonki
  • 1 szklanka  sok z cytryny
  • 2 sztuki  chili papryczka
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 6 ząbków  czosnek
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny
  • 1/2 pęczki  szparagi
    zielone
  • 2 sztuki  grejpfrut
  • 2 garści  kiełki
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 5 gałązek  kolendra
    świeża

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyj, osusz i pokrój w paski. Papryczkę chili oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. W misce wymieszaj sok z cytryny oraz sok z limonek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę oraz cebulę. Dopraw do smaku, wymieszaj.
  3. Do tak przygotowanej marynaty włóż kawałki morszczuka i odstaw na 3 godziny do lodówki.
  4. Ze szparagów odetnij końcówki i gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Grejpfruty obierz ze skórki i błonek i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Rybę osącz z marynaty. Połącz na talerzu z pokrojonymi szparagami i grejpfrutami. Wierzch posyp posieką natką pietruszki i kolendrą oraz kiełkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE