Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka kapusta pekińska
mała - 3 sztuki pomarańcze
- 100 g pieczarki
- sok z cytryny
do smaku - 10 sztuk daktyle
bez pestek - 1 sztuka cebula
duża - 2 łyżeczki szczypiorek
posiekany
- Sos:
- 4 łyżki olej
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki keczup
- 2 łyżki koniak
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżeczka miód
- imbir
mielony, do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. W miseczce wymieszaj składniki sosu, po czym wstaw go do lodówki.
- Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę i oczyść z pestek. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Daktyle pokrój w paski.
- Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce, po czym dodaj posiekany szczypiorek. Polej sałatkę przygotowanym sosem, wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa