Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 300 g truskawek
- 1 sztuka świeży ogórek
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Usmażone mięso przełóż do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Ogórek umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Do miski wrzuć sałatę, truskawki, kurczaka oraz ogórek. Polej jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowym, posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników