Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 400 g filet z kurczaka
- 100 g ryż długoziarnisty
- 1 puszka brzoskwinie
- 1/2 sztuki cebula
- 100 g ser żółty
- 1 puszka pędy bambusa
mała - 1 puszka kukurydza konserwowa
- 3 łyżki olej
- 1 łyżka majonez
- przyprawa hiszpańska
do smaku - sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz przyprawą hiszpańską i usmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij mięso z patelni i zostaw do ostygnięcia.
- Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, odcedź. Zostaw do wystygnięcia.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i pędy bambusa dokładnie osącz na sicie.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj majonez i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić.
Źródło przepisu: Warzywa tanie i zdrowe