Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka anchois
- 2 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 1 szklanka bób
ugotowany - 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka ogórek zielony
świeży, mały - 1 sztuka papryka zielona
- 2 łyżki oliwki
czarne, bez pestek - 1 pęczek bazylia
świeża - 1 sztuka cebula czerwona
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- 3 łyżki sok z cytryny
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypta gorczyca
- 1 łyżeczka bazylia
posiekana - 1 łyżeczka estragon
posiekany - sól
do smaku - pieprz cayenne
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę utrzyj z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Połącz z sosem i zieleniną. Dopraw gorczycą. Lekko zmiksuj i wstaw do lodówki.
- Pomidora umyj, osusz, pokrój w ósemki. Ogórek pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na cienkie paseczki.
- Jajka obierz, pokrój w ósemki. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Bób obierz z osłonek.
- Składniki sałatki ułóż na półmisku. Posyp oliwkami, polej sosem, a na końcu obłóż śledzikami zawiniętymi w rulon.
Źródło przepisu: Twoje przepisy