Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka francuska


31.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę francuską najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 puszka  anchois
  • 2 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 1 szklanka  bób
    ugotowany
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  ogórek zielony
    świeży, mały
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 2 łyżki  oliwki
    czarne, bez pestek
  • 1 pęczek  bazylia
    świeża
  • 1 sztuka  cebula czerwona
    Sos:
  • 3 łyżki  oliwa
  • 3 łyżki  sok z cytryny
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 szczypta  gorczyca
  • 1 łyżeczka  bazylia
    posiekana
  • 1 łyżeczka  estragon
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz cayenne
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Oliwę utrzyj z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Połącz z sosem i zieleniną. Dopraw gorczycą. Lekko zmiksuj i wstaw do lodówki.
  3. Pomidora umyj, osusz, pokrój w ósemki. Ogórek pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na cienkie paseczki.
  4. Jajka obierz, pokrój w ósemki. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Bób obierz z osłonek.
  5. Składniki sałatki ułóż na półmisku. Posyp oliwkami, polej sosem, a na końcu obłóż śledzikami zawiniętymi w rulon.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE