Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaron penne (rurki)
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka papryka czerwona
- 150 g ser żółty
- 150 g salami
w plasterkach - 1 łyżeczka tymianek
suszony - 1 łyżeczka oregano
suszone - 1 łyżka olej
- sól
do smaku
- Sos:
- 1 ząbek czosnek
- 1.5 łyżeczek cukier
- 1/2 łyżeczki musztarda
- 2 łyżki sos worcesteshire
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, rozgnieć z solą. Cukier wymieszaj z 1 łyżką przegotowanej, zimnej wody. Dodaj do niego czosnek, musztardę, pieprz i sos. Na koniec dodaj oliwę i energicznie wszystko wymieszaj.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i razem z serem pokrój w kostkę. Salami pokrój w paski.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Posyp tymiankiem i oregano. Na koniec polej przygotowanym sosem, wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne