Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2019 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Sałatka marchewkowa z gruszką


21.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki marchewki karotki
  • 2 sztuki dojrzałe gruszki
  • 1 sztuka kwaskowe jabłko
  • 1 łyżeczka  ziaren sezamu
  • 5-6 łyżek  łuskanych orzechów laskowych
    Sos miodowy
  • 5 łyżek  oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka duża cytryna
  • 1 łyżeczka  płynnego miodu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Orzechy laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Ostudź. Następnie w ten sam sposób upraż ziarna sezamu.
  2. Marchew wyszoruj, obierz i zestrugaj w cienkie wstążki. Gruszki i jabłko umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Gruszki pokrój w paski, a jabłka w kostkę.
  3. Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Olej słonecznikowy wymieszaj z sokiem z cytryny oraz miodem. Dopraw do smaku szczyptą tymianku, soli oraz pieprzu.
  4. Wstążki marchwi włóż do miski. Dodaj pokrojone owoce i polej sosem miodowym. Wierzch posyp prażonymi orzechami i sezamem.
  5. Sałatkę wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE