Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki marchewki karotki
- 2 sztuki dojrzałe gruszki
- 1 sztuka kwaskowe jabłko
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 5-6 łyżek łuskanych orzechów laskowych
- Sos miodowy
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 sztuka duża cytryna
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- tymianek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Ostudź. Następnie w ten sam sposób upraż ziarna sezamu.
- Marchew wyszoruj, obierz i zestrugaj w cienkie wstążki. Gruszki i jabłko umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Gruszki pokrój w paski, a jabłka w kostkę.
- Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Olej słonecznikowy wymieszaj z sokiem z cytryny oraz miodem. Dopraw do smaku szczyptą tymianku, soli oraz pieprzu.
- Wstążki marchwi włóż do miski. Dodaj pokrojone owoce i polej sosem miodowym. Wierzch posyp prażonymi orzechami i sezamem.
- Sałatkę wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca