Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sałatka marokańska z ciecierzycą i kuskusem


12.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kaszy kuskus
  • 1 sztuka puszka ciecierzycy
  • 300 ml  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/4 szklanki  rodzynek
  • 1 sztuka mała czerwona papryka
  • 1 sztuka mała czerwona cebula
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
    Sos
  • 3 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka  kolendry
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kuskus wraz z rodzynkami zalej gorącym bulionem. Przykryj i odstaw na 7 minut, żeby kasza napęczniała. Po tym czasie wymieszaj kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy, przelej wodą i ponownie odcedź. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Sos: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz imbirem. Dodaj kmin, kolendrę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Kuskus z rodzynkami przełóż do większej miski. Dodaj paprykę, marchew, cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Polej sosem, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE