Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka na przystawkę z fetą i oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka mała główka sałaty lodowej
  • kilka liści kolorowej sałaty
  • 200 g  sera feta
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 łyżki  wydrylowanych czarnych oliwek
  • sól
  • 1 łyżeczka  świeżo zmielonego pieprzu
    Sos
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 łyżka  octu balsamicznego

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę podziel na liście, porwij palcami na mniejsze kawałki. Papryki oraz pomidory umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dymkę posiekaj. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Ser pokrój w kostkę.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sok z cytryny zmiksuj z cukrem, octem, oliwą i czosnkiem. Wymieszaj.
  3. Sałatę rozłóż na dnie salaterki. Posyp papryką, pomidorami, cebulą i polej sosem. Następnie posyp pieprzem, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przed podaniem posyp serem i oliwkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE