Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka nicejska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka nicejska to przepis inspirowany kuchnią francuską.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  fasolka szparagowa
    mrożona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 1/2 sztuki  ogórek zielony
  • 4 sztuki  pomidory
  • 200 g  tuńczyk w oleju
  • 50 g  anchois
  • 4 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 50 g  oliwki czarne
    bez pestek
  • 2 łyżki  kapary
  • sól
    do smaku
  • 100 g  mix sałat
  • 5 gałązek  natka pietruszki
    Sos:
  • 2 ząbki  czosnek
    posiekane
  • 2 łyżki  ocet
    z białego wina
  • 6 łyżek  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
  2. Fasolkę podgotuj przez 8 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grubą kostkę. Ogórek umyj i razem ze skórką pokrój w plastry. Pomidory pokrój w półplasterki, a rzodkiewki w plasterki.
  3. Tuńczyka osącz i rozdziel widelcem. Anchois pokrój na mniejsze kawałki. Każde jajko obierz ze skorupki i pokrój na 6 części.
  4. Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, kapary oraz sałatę. Wymieszaj. Skrop sałatkę wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami natki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje gotowanie


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Zobacz więcej na temat:

sałatka nicejskaprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE