Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 100 g fasolka szparagowa
mrożona - 1 sztuka papryka żółta
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 sztuki ogórek zielony
- 4 sztuki pomidory
- 200 g tuńczyk w oleju
- 50 g anchois
- 4 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 50 g oliwki czarne
bez pestek - 2 łyżki kapary
- sól
do smaku - 100 g mix sałat
- 5 gałązek natka pietruszki
- Sos:
- 2 ząbki czosnek
posiekane - 2 łyżki ocet
z białego wina - 6 łyżek oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
- Fasolkę podgotuj przez 8 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grubą kostkę. Ogórek umyj i razem ze skórką pokrój w plastry. Pomidory pokrój w półplasterki, a rzodkiewki w plasterki.
- Tuńczyka osącz i rozdziel widelcem. Anchois pokrój na mniejsze kawałki. Każde jajko obierz ze skorupki i pokrój na 6 części.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, kapary oraz sałatę. Wymieszaj. Skrop sałatkę wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami natki.
Źródło przepisu: Moje gotowanie