Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka grejpfrut
- 6 plastrów ananas
- 8 sztuk śliwka węgierka
- 2 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1/2 sztuki chili papryczka
bez pestek - 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki zalewa z ananasa
- 2 łyżeczki olej z pestek winogron
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grejpfrut umyj, obierz ze skórki, podziel na cząstki i obierz z błonek. Plastry ananasa pokrój na małe kawałki. Śliwki oczyść z pestek i pokrój w ćwiartki. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Wszystkie składniki wymieszaj i lekko oprósz solą. Następnie dodaj posiekaną papryczkę chili. W oddzielnej misce wymieszaj sok z cytryny, zalewę z ananasa i olej. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa