Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 sztuk mintaj
filety - 1 pęczek włoszczyzna
- 1 szklanka groszek konserwowy
- 1 kawałek seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki musztarda
- 1 garść śliwki
marynowane - 1/2 szklanki majonez
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 2 sztuki jajka
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj wywar. Do wrzącego wywaru włóż opłukaną rybę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, ostudź, wyjmij rybę i pokrój na mniejsze kawałki.
- Seler i cebulę umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Skrop zalewą z marynowanych śliwek. Śliwki pokrój w paski.
- W misce wymieszaj rybę, groszek, seler, cebulę i śliwki. Musztardę wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Sałatkę wymieszaj z sosem. Włóż do salaterki. Posyp posiekaną natką oraz ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne