Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g ryżu brązowego długoziarnistego
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka awokado
- 2 sztuki i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Z awokado usuń pestkę, miąższ oddziel od skórki, pokrój w większą kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Ryż przesyp do miski. Dodaj paprykę, cebulę oraz awokado i wymieszaj. Dopraw do smaku chili, solą i pieprzem.
- Oliwę wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i uzyskanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
Źródło przepisu: moje smaki życia