Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka ryżowa z groszkiem i żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę ryżową z groszkiem i żurawiną można podawać z pieczywem. Przepis można zmodyfikować dodając zamiast jabłka np. gruszkę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  ryż
  • 1 puszka  groszek konserwowy
  • 1 sztuka  jabłko
  • 1 garść  żurawina
    suszona
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 gałązki  bazylia
  • 1 gałązka  mięta
  • 1 sztuka  cytryna
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, ostudź. Jabłko umyj, pokrój w słupki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Groszek osącz z zalewy. Ryż wymieszaj z jabłkiem, groszkiem i żurawiną.
  2. Zioła opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek, zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE