Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka śledziowa z jajkiem


01.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę śledziową z jajkiem najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Przed podaniem potrawę można udekorować liśćmi sałaty.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 100 g  marchew
    konserwowa
  • 100 g  seler konserwowy
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  jabłko
    duże
  • 3 sztuki  ogórek konserwowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 główka  sałata
    mała
  • 300 g  śledź
    marynowane, w kawałkach
  • 200 g  majonez
  • 2 łyżki  musztarda
  • 1/2 łyżeczki  ocet
  • sól morska
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej osolonym wrzątkiem, gotuj przez 10 minut i odcedź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz. Sałatę porwij na pojedyncze liście, umyj i osusz. Marchewkę oraz seler osącz z zalewy. Ogórki, jabłka oraz cebulę drobno posiekaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W dużej misce połącz jabłka, ogórki, śledzie, sałatę, marchewkę, seler oraz cebulę. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet, sól i pieprz. Warzywa ze śledziami polej powstałym sosem majonezowym i wymieszaj.
  4. Gotową sałatkę rozłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż pokrojone w ćwiartki jajka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE