Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 10 sztuk ziemniaki
średnie - 5 sztuk śledzie
filety - 10 sztuk korniszony
małe - 2 sztuki cebula czerwona
mała - 1 kawałek papryka czerwona
marynowana - 1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki musztarda francuska
- 7 łyżek olej
- 1 łyżeczka ocet winny biały
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe namocz przez 4 godziny w zimnej wodzie. Co godzinę wymieniaj wodę. Wymoczone filety opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulkę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Korniszony przekrój wzdłuż na pół, a dymkę posiekaj.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do jednej miski. Zalej sosem przygotowanym z musztardy, oleju, octu, soli i pieprzu. Wymieszaj.
- Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy