Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka śródziemnomorska w chlebku pita


09.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka śródziemnomorska w chlebku pita to przepis na błyskawiczne danie. Chlebki można przed wypełnieniem sałatką podpiec w piekarniku.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 główka  sałata masłowa
  • 1 garść  rukola
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 1/2 pęczki  rzodkiewki
  • 60 g  ser bałkański
  • 50 ml  oliwa
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1/2 pęczki  tymianek
  • 2 sztuki  chleb pita
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę masłową opłucz pod bieżącą wodą, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Rukolę umyj, wymieszaj z sałatą.
  2. Ogórek i rzodkiewki umyj. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pomidory, ogórek i rzodkiewki umyj, osusz i również pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej ser pokrojony w plastry. 1/2 pęczka natki pietruszki i tymianku umyj, osusz i posiekaj.
  4. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
  5. Do miski z sałatą dodaj pomidory, ogórek, czerwoną i zieloną paprykę, rzodkiewki oraz ser. Polej wszystko sosem i wymieszaj.
  6. Gotową sałatkę podziel na dwie części i każdą z nich włóż do chlebka pita.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE