Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki śledź
płaty matias - 4 sztuki korniszony
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 1 sztuka cebula czerwona
średnia - 1 pęczek koperek
- 4 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki olej
- pieprz
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Namocz płaty śledzia w wodzie. Następnie osusz, pokrój na niewielkie kawałki.
- Papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Korniszony pokrój w kostkę. Koperek drobno posiekaj.
- Śledzie przełóż do miski. Dodaj warzywa i posiekany koperek. Polej wszystko sosem przygotowanym z soku z cytryny, oleju, soli i pieprzu. Wymieszaj. Gotową sałatkę schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka