Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 100 g ryżu białego długoziarnistego
- 200 g wędzonego łososia sałatkowego
- ogórek sałatkowy
- 1 główka sałaty o niewielkich liściach
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
- Ogórek obierz i pokrój w kostkę. Połącz z ryżem i łososiem. Lekko wymieszaj.
- Przygotuj dressing z octu, wasabi, sosu sojowego i oliwy. Wymieszaj z sałatką. Rozłóż ją na liściach sałaty.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca