Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 główka sałata lodowa
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka cebula czerwona
- 2 sztuki papryka żółta
- 1 garść czarne oliwki
- 1 puszka fasola czerwona konserwowa
- 3 ząbki czosnek
- 250 g ser żółty
- 500 g mielona wołowina
- 3 łyżki masło klarowane
- 4 sztuki placki tortilli
- Dressing:
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- 3 łyżki ocet z czerwonego wina
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypta chili (przyprawa)
- sól
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille (np. firmy Dan Cake), wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, pilnując by placki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotowe tortille wyjmujemy z forem i czekamy aż ostygną.
- Sałatę lodową szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli.
- Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone.
- Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka. Czerwoną fasolę odsączamy. Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w krążki oliwki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, posypujemy sałatkę w miseczkach.
- Składniki na dressing dokładnie mieszamy (czosnek przeciśnięty i polewamy każdą sałatkę tuż przed podaniem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl