Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka truskawkowo-szpinakowa


24.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  truskawek
  • 10 dag  szynki konserwowej drobiowej
  • garść młodych liści szpinaku
  • 1 łyżka  ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
    Sos winegret
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z dużej cytryny
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
  2. Szpinak opłucz, osusz, wybierz jasnozielone młode listki. Większe rozerwij na kawałki, mniejsze z samego środka zostaw w całości.
  3. Szynkę pokrój w słupki. Wymieszaj ją razem ze szpinakiem i truskawkami.
  4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Sałatkę skrop przygotowanym sosem, posyp marynowanym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE