Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Sałatka truskawkowo-szpinakowa


24.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  truskawek
  • 10 dag  szynki konserwowej drobiowej
  • garść młodych liści szpinaku
  • 1 łyżka  ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
    Sos winegret
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z dużej cytryny
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
  2. Szpinak opłucz, osusz, wybierz jasnozielone młode listki. Większe rozerwij na kawałki, mniejsze z samego środka zostaw w całości.
  3. Szynkę pokrój w słupki. Wymieszaj ją razem ze szpinakiem i truskawkami.
  4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Sałatkę skrop przygotowanym sosem, posyp marynowanym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE