Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Koszyczki
- 150 g makaronu nitki
- 10 dag sera żółtego
- 1 sztuka jajko
- olej
- Sałatka
- 1 sztuka zielony ogórek
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 2 sztuki jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- świeży koperek
- 10 dag wędliny drobiowej
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- serek Burguitos
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koszyczki: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku i ostudź. Do wystudzonego makaronu dodaj starty żółty ser oraz jajko i dobrze wymieszaj.
- Foremki na muffinki posmaruj olejem. Włóż do nich makaron i uformuj gniazdka. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 160 st. C. Zostaw w foremkach do wystudzenia.
- Przestudzone koszyczki podważ delikatnie łyżką i wyjmij z foremek.
- Sałatka: Ogórek, paprykę, ugotowane na twardo jajka i wędlinę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj wszystko, dopraw i dodaj majonez.
- Napełnij sałatką koszyczki. Na wierzchu każdego ułóż serek Burguitos.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka