Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1/3 szklanki makaron stelline (gwiazdki)
- 8 sztuk pomidory suszone
w oleju Ponti - 2 garści rukola
- 16 kulek ser mozzarella
mini kulki - 250 g pomidorki koktajlowe
- 12 sztuk czarne oliwki
- 1/3 szklanki pestki dyni
- 1/3 szklanki pestki słonecznika
- Dressing:
- 5-6 łyżek olej
z suszonych pomidorów - 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka bazylia
posiekana - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gwiazdki (stelline) gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl