Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki garście rukoli
- 4 sztuki grube plastry arbuza
- 150 g sera feta
- 1 sztuka ogórek
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 1 sztuka czerwona cebula
- 12 sztuk czarnych oliwek
- Sos
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z cytryny, miód, oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszaj.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Z arbuza wykrój łyżeczką kulki. Ogórek oraz ser pokrój w kostkę.
- Rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach. Na niej ułóż arbuza, ogórek oraz ser. Wierzch polej sosem i posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka