Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 garści mix sałat
- 1 sztuka awokado
- 2 łyżki kapary
- 3 plastry bekon
- 2 łyżki orzeszki pinii
- bratki jadalne
do dekoracji - 50 g ser pleśniowy
- pieprz
świeżo mielony, do smaku
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- 1 łyżka ocet winny
- 1 łyżeczka miód
jasny, płynny - 1/4 łyżeczki sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miks sałat opłucz, osusz i przełóż do miski. Awokado obierz, pokrój w półplasterki. Kapary odsącz z zalewy.
- Bekon pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni, aż będzie rumiany. Następnie zdejmij go na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Do miksu sałat dodaj kapary, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. Na wierzchu sałatki ułóż kawałki bekonu.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj oliwę, ocet, miód i sól. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem oprósz danie pieprzem i udekoruj bratkami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia