Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem


24.09.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z sosem chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym - dzięki dodaniu kefiru - sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 200 g  udka kurczaka
    mięso z ud
  • 4 sztuki  ziemniaki
  • 3 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  awokado
  • 4 sztuki  szalotka
  • 50 g  szpinak
    świeży
  • 2 łyżki  masło klarowane
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
    Sos:
  • 100 ml  kefir
    2% np. z Piątnicy
  • 1 łyżka  pasta sezamowa
    tahini
  • 1 łyżka  chrzan
    tarty
  • 2 łyżki  majonez
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    lub z limonki

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle.
  2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sałatkiawokadokefir


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE