Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z bakłażana z kaparami i oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki  kaparów odcedzonych z zalewy
  • 12 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • orzechy nerkowca
  • 3 łyżki  parmezanu
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażan umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
  2. Gdy bakłażan będzie miękki zdejmij go z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, oliwkami, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp orzechami i startym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE