Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Sałatka z bakłażana z kaparami i oliwkami


21.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki  kaparów odcedzonych z zalewy
  • 12 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • orzechy nerkowca
  • 3 łyżki  parmezanu
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażan umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
  2. Gdy bakłażan będzie miękki zdejmij go z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, oliwkami, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp orzechami i startym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE