Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sałatka z brokułem i makaronem


06.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  makaronu wstążki
  • 30 dag  boczku
  • 1/2 główki  brokułu
  • 2 sztuki pomidory
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 4 łyżki  majonezu
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść listków bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek pokrój w słupki, czosnek obierz i drobno posiekaj. Brokuła podziel na różyczki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, osącz na sicie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Ostudź. Dodaj pomidory i chwilę podduś. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku, ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odsącz. Gotowy makaron wymieszaj z boczkiem, pomidorami, brokułem oraz sosem przygotwanym na bazie majonezu, śmietany, czosnku, soli i pieprzu.
  4. Przed podaniem rozłóż sałatkę do miseczek i posyp listkami bazylii.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE