Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Sałatka z brokułów w serowym sosie


09.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Brokuły z powodzeniem możesz zastąpić kalafiorem.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  brokuł
  • sól
    do wody
  • 2 sztuki  papryka czerwona
    Sos:
  • 100 g  ser rokfor (roquefort)
  • 4 łyżki  śmietana kwaśna
  • 2 łyżki  ocet winny
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki  słonecznik ziarna

Sposób przyrządzania:

  1. Oczyść brokuły i podziel na różyczki. Zwłókniałe, grube pędy obierz i pokrój w plasterki. Całość gotuj 6 minut w osolonej wodzie, po czym osącz na sitku, przelej zimną wodą i ponownie starannie osącz.
  2. Przekrój paprykę na pół, oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w małą kostkę. Paprykę i brokuły przełóż do dużej salaterki.
  3. Rozgnieć widelcem w małej misce ser, a następnie wymieszaj go z kwaśną śmietaną i białym octem winnym.
  4. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Pietruszkę opłucz, otrząśnij z wody, oderwij listki, drobno je posiekaj i dodaj do sałatki.
  6. Na koniec polej sosem sałatkę, wymieszaj starannie i odstaw, by smaki się przegryzły.
  7. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.Przed podaniem posyp nimi sałatkę.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE