Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 puszka ciecierzyca
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1/2 sztuki ogórek zielony
- 1 sztuka chili papryczka
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 5 gałązek kolendra
- 1 sztuka cytryna
- 5 łyżek oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i zalej sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie odstaw na 10 minut. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Kolendrę opłucz, chili oczyść z nasion i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Z cebuli odlej sok i wymieszaj go razem z solą, czosnkiem, chili, pieprzem i 1/2 kolendry. Na koniec dodaj 5 łyżek oliwy i dokładnie wymieszaj.
- Ciecierzycę osącz, połącz z papryką, ogórkiem i cebulą. Sałatkę polej przygotowanym sosem, wymieszaj. Rozłóż do miseczek i posyp pozostałą kolendrą.
Źródło przepisu: Sałatki