Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 7 osób
Składniki
- 1 sztuka pomarańcze
duży - 1 sztuka grejpfrut
- 1 sztuka banan
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szklanka wiśnie
wydrylowane - 5 liści sałata karbowana
- 2 łyżki orzechy włoskie
posiekane + kilka połówek
- Sos:
- 1 szklanka jogurt naturalny
- 2 łyżki majonez
- 1 łyżeczka miód płynny
- pieprz cayenne
do smaku - 2 łyżeczki skórka z pomarańczy
drobno pokrojona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytrusy umyj, sparz, osusz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i usuń pestki.
- Banan obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cytrusami oraz wiśniami.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, miód, majonez, pieprz oraz posiekane orzechy. Powstałym sosem polej owoce, wymieszaj i lekko schłodź.
- Salaterkę wyłóż liśćmi sałaty. Na wierzch wyłóż przygotowaną sałatkę i posyp ją skórką pomarańczową. Na koniec udekoruj orzechami.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne