Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki słoika suszonych pomidorów
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 250 g fasoli Piękny Jaś
- 125 g mozzarelli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1/2 sztuki pęczka bazylii
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę namocz na noc. Następnego dnia gotuj przez 90 minut, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w kostkę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
- Zalewę z suszonych pomidorów wymieszaj z octem, solą oraz pieprzem.
- Do miski wrzuć fasolę, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, cebulę, czosnek, mozzarellę oraz zioła. Zalej wszystko przygotowanym sosem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: moje smaki życia