Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Sałatka z figami, szynką i tuńczykiem


27.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z figami, szynką i tuńczykiem to przepis na smaczną i efektowną przekąskę.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  figi
  • 100 g  rukola
  • 1 sztuka  brzoskwinia
  • 100 g  szynka parmeńska
  • 100 g  ser kozi
  • 1 puszka  tuńczyk
    w sosie własnym
  • 3 gałązki  tymianek
  • 2 łyżki  orzeszki piniowe
  • 1 łyżeczka  miód
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Figi umyj, pokrój na cząstki. Brzoskwinię opłucz, pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Kozi ser pokrój w plasterki. Rukolę umyj, osusz. Połącz wszystkie składniki z szynką parmeńską.
  2. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Tymianek umyj i posiekaj.
  3. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj miód, musztardę, tymianek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i posyp orzeszkami piniowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE