Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 6 sztuk szparagi
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka cebula
- 6 liści sałata
- 3 łyżki słonecznik ziarna
- 5 kromek chleb
- Sos:
- 2 łyżki oliwa
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kromki chleba podpiecz na patelni grillowej posmarowanej oliwą.
- Ze szparag odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Cukinię umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, miód oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej warzywa i wymieszaj.
- Tak przygotowane warzywa obsmażaj partiami na patelni grillowej. Gdy warzywa będą już gotowe przełóż je na talerz wyłożony liśćmi sałaty. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę chlebem i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników