Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 70 g grochu łuskanego
- 250 g szpinaku baby
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 pęczek dymki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch namocz na całą noc. Następnie ugotuj do miękkości, ale nie rozgotuj. Odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj posiekaną dymkę, posól i chwilę podsmaż. Dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj groch i chwilę podgrzewaj.
- Zdejmij z ognia i natychmiast wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką oraz świeżo startym czosnkiem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca