Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 puszka gruszki
w syropie - 1 główka cykoria
- sok z cytryny
do smaku - 150 g ser rokpol
- 1 puszka brzoskwinie
w syropie - 1 sztuka papryka czerwona
mała - 1 łyżka koperek
posiekany
- Sos:
- 1/3 szklanki syrop gruszkowy
- 1/3 szklanki syrop brzoskwiniowy
- 1/3 szklanki wino białe wytrawne
- 50 g ser rokpol
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 szczypta oregano
suszone - 5 gałązek oregano
świeże - 1/2 łyżeczki mąka ziemniaczana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście cykorii oczyść, skrop sokiem z cytryny i ułóż na spodzie półmiska. Ser pokrój w kostkę. Brzoskwinie i gruszki pokrój w plasterki.
- Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
- Ser zmiksuj z winem. Mąkę rozprowadź dwoma łyżkami syropu. Resztę syropu zagotuj i zapraw mąką. Ostudź, połącz z winem, sokiem z cytryny i suszonym oregano.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę, udekoruj listkami oregano i posyp posiekanym serem i koperkiem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy