Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z jogurtowym sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę z jogurtowym sosem najlepiej podawać z pieczywem. Dla urozmaicenia przepisu można do sałatki dodać ziołowe grzanki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  sałata
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 sztuki  pomidorki koktajlowe
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 100 g  fasolka szparagowa zielona
  • 20 sztuk  rzodkiewka
  • 3 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  dymka
    Sos:
  • 200 g  jogurt naturalny
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka  ocet
  • 1 łyżka  szczypior
    posiekany
  • 1 szczypta  cukier
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę porwij na liście, opłucz i osącz. Następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, rzodkiewki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki. Dymkę pokrój w talarki. Wszystkie składniki dodaj do sałaty.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

sos jogurtowyprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE