Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kabaczka i białej fasoli


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kabaczka i białej fasolki to świetny pomysł na drugie śniadanie. Należy jednak pamiętać, że młodych kabaczków (dł.30 cm i waga 60-80 g) nie trzeba obierać ani usuwać z nich pestek, gdyż nie są tak twarde jak starsze kabaczki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kabaczek
    średniej wielkości
  • 250 g  pomidorki koktajlowe
  • 250 g  fasola biała
    gotowana
  • 2 łyżki  oliwa
  • 4 sztuki  tymianek
    gałązki, świeży
  • 1 szczypta  sól
    Sos:
  • 1 pęczek  bazylia
    świeża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 4 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kabaczek umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oczyść z pestek. Pomidorki pokrój na połówki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski, skrop oliwą, posyp listkami tymianku i oprósz solą. Wymieszaj.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warstwę warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w 200 st. C. Gdy warzywa się zezłocą, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  3. Listki bazylii zmiksuj razem z ząbkiem czosnku i 4 łyżkami oliwy. Uzyskaną emulsję dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ugotowaną wcześniej fasolę przełóż do miski. Dodaj upieczone pomidorki i kabaczka. Polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE