Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kabaczek
średniej wielkości - 250 g pomidorki koktajlowe
- 250 g fasola biała
gotowana - 2 łyżki oliwa
- 4 sztuki tymianek
gałązki, świeży - 1 szczypta sól
- Sos:
- 1 pęczek bazylia
świeża - 1 ząbek czosnek
- 4 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kabaczek umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oczyść z pestek. Pomidorki pokrój na połówki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski, skrop oliwą, posyp listkami tymianku i oprósz solą. Wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warstwę warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w 200 st. C. Gdy warzywa się zezłocą, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Listki bazylii zmiksuj razem z ząbkiem czosnku i 4 łyżkami oliwy. Uzyskaną emulsję dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowaną wcześniej fasolę przełóż do miski. Dodaj upieczone pomidorki i kabaczka. Polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia