Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z kalafiorem i kiełkami


09.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kalafiorem i kiełkami to przepis na smaczną i szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 300 g  kalafior
  • 100 g  mix sałat
  • 1 garść  kiełki
    dowolne
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1/3 sztuki  bagietka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  ocet winny jasny
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 4 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, osącz i ostudź.
  2. Mieszankę sałat i kiełki opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. W misce wymieszaj sałatę, pomidora i kalafior. Czosnek obierz, jeden ząbek przekrój na pół, a drugi posiekaj.
  3. Bagietkę pokrój na kromki i każdą posmaruj przeciętym ząbkiem czosnku. Ułóż na blasze, skrop oliwą i piecz 10 minut w 180 st. C.
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj ocet winny, szczyptę soli, posiekany czosnek, musztardę oraz pieprz. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj na jednolitą emulsję. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Rozłóż sałatkę na talerze, posyp kiełkami i grzankami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

kalafiorkiełkiprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE