Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kalafiorem i szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 500 g  mrożonego szpinaku w liściach
  • sól
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • olej
  • kilka gałązek świeżej kolendry
    Sos
  • 1 szklanka  jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Ostudź.
  2. Kurkumę wymieszaj z imbirem, utrzyj z łyżką oleju. Pastą posmaruj kalafior, obsmaż na 2 łyżkach oleju, uważając, by się nie przypalił.
  3. Zamrożony szpinak wrzuć na patelnię i na dużym ogniu odparuj nadmiar wody. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i delikatnie podsmaż na maśle. Następnie dodaj mąkę i zasmaż. Rozprowadź jogurtem, dodaj gorący szpinak i dokładnie wymieszaj.
  4. Na półmisku centralnie ułóż kalafior, posyp posiekaną kolendrą. Wokół ułóż szpinak.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE