Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kalafior
- 500 g mrożonego szpinaku w liściach
- sól
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- olej
- kilka gałązek świeżej kolendry
- Sos
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mąki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Ostudź.
- Kurkumę wymieszaj z imbirem, utrzyj z łyżką oleju. Pastą posmaruj kalafior, obsmaż na 2 łyżkach oleju, uważając, by się nie przypalił.
- Zamrożony szpinak wrzuć na patelnię i na dużym ogniu odparuj nadmiar wody. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i delikatnie podsmaż na maśle. Następnie dodaj mąkę i zasmaż. Rozprowadź jogurtem, dodaj gorący szpinak i dokładnie wymieszaj.
- Na półmisku centralnie ułóż kalafior, posyp posiekaną kolendrą. Wokół ułóż szpinak.
Źródło przepisu: Twoje przepisy