Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 4 sztuki buraki
- sól
- pieprz czarny
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 2 sztuki duże plastry sera feta
- 1 główka sałaty masłowej
- rzodkiewki
- pestki dyni
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Wystudź, obierz i pokrój w 1-centymetrowe plastry.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj miód oraz krem balsamiczny i wymieszaj.
- Gdy składniki się połączą, na patelni ułóż plastry buraków, dopraw solą oraz pieprzem i przesmaż z obu stron, aż buraki pokryją się z obu stron glazurą.
- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Na sałacie w formie okręgu ułóż buraki. Pośrodku ułóż duży plaster fety.
- Całość polej sosem powstałym podczas karmelizowania buraków. Na koniec posyp sałatkę pestkami dyni.
Źródło przepisu: Twoje przepisy