Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 4 sztuki buraki
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka  klarowanego masła
  • 1 łyżka  miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka  kremu balsamicznego
  • 2 sztuki duże plastry sera feta
  • 1 główka  sałaty masłowej
  • rzodkiewki
  • pestki dyni

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Wystudź, obierz i pokrój w 1-centymetrowe plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj miód oraz krem balsamiczny i wymieszaj.
  3. Gdy składniki się połączą, na patelni ułóż plastry buraków, dopraw solą oraz pieprzem i przesmaż z obu stron, aż buraki pokryją się z obu stron glazurą.
  4. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Na sałacie w formie okręgu ułóż buraki. Pośrodku ułóż duży plaster fety.
  5. Całość polej sosem powstałym podczas karmelizowania buraków. Na koniec posyp sałatkę pestkami dyni.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE