Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z kaszą gryczaną i domowym serkiem


19.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kaszą gryczaną i domowym serkiem to bardzo dietetyczne danie. Jeśli jednak nie dbamy o linię można połączyć ją z majonezem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza gryczana
  • 1 sztuka  ogórek zielony
    wężowy
  • 5 sztuk  rzodkiewki
  • 1 sztuka  cebula
  • 3/4 l  mleko
  • 1/2 łyżeczki  kwasek cytrynowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz kolorowy
    mielony, do smaku
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 pęczek  szczypior

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody z oliwą. Wsyp kaszę gryczaną i gotuj ją na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw by wystygła.
  2. Mleko zagotuj, a gdy zacznie się podnosić dodaj odrobinę kwasku cytrynowego i gotuj jeszcze przez 30 sekund, by wytrąciły się grudki. Ścięte mleko zestaw z ognia i odcedź na sicie. Wystudź.
  3. Rzodkiewki i ogórek umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Kaszę przełóż do miski. Dodaj serek, rzodkiewkę, cebulę oraz ogórek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE